WYTRAWNE GOFRY Z JAJKIEM POCHE,
ŚLEDZIEM PO GRYFICKU W ŚMIETANIE, ŚWIEŻYMI WARZYWAMI I DRESSINGIEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

ŚLEDŹ W ŚMIETANIE

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po gryficku 300 g
  • Kwaśna śmietana ok. 100 g
  • Słodka śmietanka ok. 100 ml
  • Szalotka 1 szt.
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Ocet 1 łyżka
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Śledzie pokrój wedle uznania. Do miski wrzuć pokrojoną w płatki szalotkę, posiekany szczypiorek, kwaśną i słodką śmietankę i wymieszaj wszystko razem. Do sosu dodaj pokrojonego śledzia i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.

DRESSING MIODOWO MUSZTARDOWY

SKŁADNIKI:
  • Musztarda Djon (lub lepsza ostra) 2 łyżki
  • Olej rzepakowy 100 ml
  • Ocet winny biały 50 ml
  • Miód 3 łyżki
  • Gotowana woda ok 100 ml
  • Sól i biały pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku Pod koniec miksowania dodaj gotowaną wodę ( woda pomoże Ci zemulgować sos)

CIASTO NA GOFRY

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 250 g
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Sól szczypta
  • Cukier puder 2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • Mleko ok 300 ml
  • Jaja 2 szt.
  • Olej roślinny 250 ml

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder i sól. Następnie dodaj jaja mleko, oraz olej i miksuj wszystko na gładką masę. Odstawić na około 10 minut . Nagrzej gofrownicę i smaż gofry na złoty kolor.

JAJA POCHE

SKŁADNIKI:
  • Jaja ok 3 szt
  • Ocet spirytusowy 100 ml
  • Woda 3 l

PRZYGOTOWANIE:

Zagotuj wodę. Dodaj sól i ocet. Jaja wrzucamy w wir wodny i gotujemy około 2,5 minuty

WYTRAWNE GOFRY Z JAJKIEM POCHEl
ŚLEDZIEM PO GRYFICKU W ŚMIETANIE, ŚWIEŻYMI WARZYWAMI I DRESSINGIEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

ŚLEDŹ W ŚMIETANIE

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po gryficku 300 g
  • Kwaśna śmietana ok. 100 g
  • Słodka śmietanka ok. 100 ml
  • Szalotka 1 szt.
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Ocet 1 łyżka
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Śledzie pokrój wedle uznania. Do miski wrzuć pokrojoną w płatki szalotkę, posiekany szczypiorek, kwaśną i słodką śmietankę i wymieszaj wszystko razem. Do sosu dodaj pokrojonego śledzia i dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.

DRESSING MIODOWO MUSZTARDOWY

SKŁADNIKI:
  • Musztarda Djon (lub lepsza ostra) 2 łyżki
  • Olej rzepakowy 100 ml
  • Ocet winny biały 50 ml
  • Miód 3 łyżki
  • Gotowana woda ok 100 ml
  • Sól i biały pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku Pod koniec miksowania dodaj gotowaną wodę ( woda pomoże Ci zemulgować sos)

CIASTO NA GOFRY

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 250 g
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Sól szczypta
  • Cukier puder 2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • Mleko ok 300 ml
  • Jaja 2 szt.
  • Olej roślinny 250 ml

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder i sól. Następnie dodaj jaja mleko, oraz olej i miksuj wszystko na gładką masę. Odstawić na około 10 minut . Nagrzej gofrownicę i smaż gofry na złoty kolor.

JAJA POCHE

SKŁADNIKI:
  • Jaja ok 3 szt
  • Ocet spirytusowy 100 ml
  • Woda 3 l

PRZYGOTOWANIE:

Zagotuj wodę. Dodaj sól i ocet. Jaja wrzucamy w wir wodny i gotujemy około 2,5 minuty