AWOKADO FASZEROWANE SAŁATKĄ
Z BIAŁYM TWAROGIEM I MARYNOWANĄ RZODKIEWKĄ ORAZ SOSEM Z ZIELONEGO CHRZANU

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po kołobrzesku® 10 kawałków
  • Dojrzałe awokado 2 szt.
  • Biały twaróg (może być podwędzany) ok. 100 g
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Majonez 2 łyżki
  • Marynowana rzodkiewka (przepis niżej)
PRZYGOTOWANIE:

Awokado przekrój na pół, wyciągnij środek i pokrój w kawałki. Dodaj śledzia, posiekany szczypiorek, rozkruszony twarożek, majonez i pokrojoną rzodkiewkę. Całość dopraw do smaku.

MARYNOWANA RZODKIEWKA

SKŁADNIKI:
  • Rzodkiewka 1 pęczek
  • Woda do zalewy 2 szklanki
  • Ocet spirytusowy ok. 0,5 szklanki
  • Cukier 200 g
  • Liść laurowy i ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE:

Rzodkiewki pokrój na pół i delikatnie posyp solą – odstaw na kilka minut, po czym opłucz zimną wodą. Następnie przełóż je do słoika. Zagotuj wodę i dodaj wszystkie składniki zalewy. Gotuj przez kilka minut. Zalej rzodkiewki gorącą zalewą i odstaw do wystudzenia.

MAJONEZ CHRZANOWY

SKŁADNIKI:
  • Żółtka jaj 2 szt.
  • Olej roślinny ok. 200 ml
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Chrzan mocno odciśnięty 1 łyżka
  • Miód 1 łyżeczka
  • Sok z miksowanego szpinaku ok. 50 ml
  • Sok z cytryny ok 30 ml

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka jaj, musztardę, chrzan i sok ze szpinaku wlej do wysokiego naczynia. Dodaj odrobinę oleju i dokładnie wymieszaj. Miksuj blenderem, trzymając go jak najniżej naczynia i powoli dolewając pozostały olej. Kiedy masa będzie puszysta dopraw odrobiną soli, miodem i sokiem z cytryny.

AWOKADO FASZEROWANE SAŁATKĄ
Z BIAŁYM TWAROGIEM I MARYNOWANĄ RZODKIEWKĄ ORAZ SOSEM Z ZIELONEGO CHRZANU

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

SKŁADNIKI:
  • Śledzie po kołobrzesku® 10 kawałków
  • Dojrzałe awokado 2 szt.
  • Biały twaróg (może być podwędzany) ok. 100 g
  • Szczypiorek 1 pęczek
  • Majonez 2 łyżki
  • Marynowana rzodkiewka (przepis niżej)
PRZYGOTOWANIE:

Awokado przekrój na pół, wyciągnij środek i pokrój w kawałki. Dodaj śledzia, posiekany szczypiorek, rozkruszony twarożek, majonez i pokrojoną rzodkiewkę. Całość dopraw do smaku.

MARYNOWANA RZODKIEWKA

SKŁADNIKI:
  • Rzodkiewka 1 pęczek
  • Woda do zalewy 2 szklanki
  • Ocet spirytusowy ok. 0,5 szklanki
  • Cukier 200 g
  • Liść laurowy i ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE:

Rzodkiewki pokrój na pół i delikatnie posyp solą – odstaw na kilka minut, po czym opłucz zimną wodą. Następnie przełóż je do słoika. Zagotuj wodę i dodaj wszystkie składniki zalewy. Gotuj przez kilka minut. Zalej rzodkiewki gorącą zalewą i odstaw do wystudzenia.

MAJONEZ CHRZANOWY

SKŁADNIKI:
  • Żółtka jaj 2 szt.
  • Olej roślinny ok. 200 ml
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Chrzan mocno odciśnięty 1 łyżka
  • Miód 1 łyżeczka
  • Sok z miksowanego szpinaku ok. 50 ml
  • Sok z cytryny ok 30 ml

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka jaj, musztardę, chrzan i sok ze szpinaku wlej do wysokiego naczynia. Dodaj odrobinę oleju i dokładnie wymieszaj. Miksuj blenderem, trzymając go jak najniżej naczynia i powoli dolewając pozostały olej. Kiedy masa będzie puszysta dopraw odrobiną soli, miodem i sokiem z cytryny.